Spárgás tészta / Asparagus recept.

Spárgás tészta / Asparagus recept.


A spárga egészséges és nagyon finom. Tele van rosttal, A-, E-, C-, K- és B6-vitaminnal, valamint folsavat, vasat, rezet és kalciumot is tartalmaz.

A spárgában nagyon kevés a zsír és a kalória (egy csészényi mennyiségben mindössze 32 van), emellett viszont sok a rost, ezért ideális étel azoknak, akik le szeretnének dobni pár kilót. Legjobb, ha főtt tojással párosítjuk, mert a tojás fehérjetartalmával együtt komplett étkezésnek számít, amely hosszú időre jól is lakat.




Hozzávalók


  1.   1 fej vöröshagyma
  2.   2 gerezd fokhagyma
  3.   2 dl tejszín
  4.   2 dl fehérbor (elhagyható)
  5.   500 g zöld spárga
  6.   400 g tészta (spagetti vagy tagliatelle)
  7.   ízlés szerint só
  8.   1 ek vaj
  9.   ízlés szerint bors
  10.  1 ek olívaolaj

Elkészítés


  1. A spárga alsó 2/3-át meghámozzuk, az alját, fás részt (kb. 1 cm) levágjuk. A felső 1/3 részt levágjuk és félretesszük. A meghámozott alsó részt 1 cm-es darabokra vágjuk.
  2. A spárga csúcsokat (felső 1/3) sós vízben pár percig blansírozzuk, majd kivesszük, leöblítjük hideg vízzel és félretesszük.
  3. A tésztát sós vízben kifőzzük, mielőtt kész beleszórjuk az 1 cm-es darabokra vágott spárgát, és együtt főzzük. Ha kész, leszűrjük, de 1 dl főzővizet félreteszünk.
  4. Egy mélyebb teflon edényben a vajat megolvasztjuk, megpároljuk rajta az apróra vágott hagymát. Amikor kész, hozzáadjuk a fokhagymát is, és együtt pároljuk 2 percig.
  5. Hozzáöntjük a bort, 2 percig forraljuk, majd a tejszínt is hozzáadjuk. Felforraljuk, majd közepes lángon 10 percig főzzük.
  6. Az elkészült szószhoz öntjük a kifőtt spárgás tésztát, és a maradék 1 dl kifőzővizet. Összekeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  7. Az olívaolajat egy serpenyőben felforrósítjuk, a korábban félretett spárgacsúcsokat kb. 2 percig megpirítjuk benne.
  8. A tésztát tálaljuk, tálaláskor a pirított spárgacsúcsokat a tejerére tesszük.

jó étvágyat.



HA AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS HÍVE VAGY, EZ A ZÖLDSÉG NEM CSAK ÁSVÁNYI ANYAGOKKAL, DE RENGETEG VITAMINNAL IS FELTÖLTI A SZERVEZETED.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Részletesebb leírás a Reszegi név eredetről és a településekről....

Régi képek a korabeli falusi nép életéből a Horthy korszak Magyarországán!