A spárga egészséges és nagyon finom. Tele van rosttal, A-, E-, C-, K- és B6-vitaminnal, valamint folsavat, vasat, rezet és kalciumot is tartalmaz.
A spárgában nagyon kevés a zsír és a kalória (egy csészényi mennyiségben mindössze 32 van), emellett viszont sok a rost, ezért ideális étel azoknak, akik le szeretnének dobni pár kilót. Legjobb, ha főtt tojással párosítjuk, mert a tojás fehérjetartalmával együtt komplett étkezésnek számít, amely hosszú időre jól is lakat.
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejszín
- 2 dl fehérbor (elhagyható)
- 500 g zöld spárga
- 400 g tészta (spagetti vagy tagliatelle)
- ízlés szerint só
- 1 ek vaj
- ízlés szerint bors
- 1 ek olívaolaj
Elkészítés
- A spárga alsó 2/3-át meghámozzuk, az alját, fás részt (kb. 1 cm) levágjuk. A felső 1/3 részt levágjuk és félretesszük. A meghámozott alsó részt 1 cm-es darabokra vágjuk.
- A spárga csúcsokat (felső 1/3) sós vízben pár percig blansírozzuk, majd kivesszük, leöblítjük hideg vízzel és félretesszük.
- A tésztát sós vízben kifőzzük, mielőtt kész beleszórjuk az 1 cm-es darabokra vágott spárgát, és együtt főzzük. Ha kész, leszűrjük, de 1 dl főzővizet félreteszünk.
- Egy mélyebb teflon edényben a vajat megolvasztjuk, megpároljuk rajta az apróra vágott hagymát. Amikor kész, hozzáadjuk a fokhagymát is, és együtt pároljuk 2 percig.
- Hozzáöntjük a bort, 2 percig forraljuk, majd a tejszínt is hozzáadjuk. Felforraljuk, majd közepes lángon 10 percig főzzük.
- Az elkészült szószhoz öntjük a kifőtt spárgás tésztát, és a maradék 1 dl kifőzővizet. Összekeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Az olívaolajat egy serpenyőben felforrósítjuk, a korábban félretett spárgacsúcsokat kb. 2 percig megpirítjuk benne.
- A tésztát tálaljuk, tálaláskor a pirított spárgacsúcsokat a tejerére tesszük.
HA AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS HÍVE VAGY, EZ A ZÖLDSÉG NEM CSAK ÁSVÁNYI ANYAGOKKAL, DE RENGETEG VITAMINNAL IS FELTÖLTI A SZERVEZETED.
1. SPÁRGA RÁKMEGELŐZŐ.
A spárgát manapság főként értékes és magas tápanyagtartalma miatt kedvelik, nagyon gazdag K, C, A, E, B vitaminokban és folsavban, valamint biztosítja szervezeted számára a szükséges fehérjét, mangánt, foszfort és rostot. A különböző kutatások összefüggést találtak egyes rákos megbetegedések és a koszorúér-betegségek között, de a spárgában található vitaminok –vagyis a zöldség rendszeres fogyasztása – segít ezeket megelőzni. Elsősorban az emésztőrendszeri, a hasnyálmirigy, a tüdő- és az emlődaganatok ritkább előfordulását eredményezi. A napi E-vitamin-szükségletet egy adag spárga már biztosítja.
2. ERŐSÍTI A SZÍVET
A spárgában található folsav bástyaként védi szívet és az érrendszert is. Rendszeres fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Szakértők szerint napi 400 mg folsav bevitele évente akár 10 százalékkal is csökkentheti a szívinfarktus kialakulásának kockázatát. A folsav hiánya az egyik leggyakoribb vitaminhiány, általános rossz közérzetet, fáradékonyságot és koncentrálóképesség hiányát is okozhatja.
3. JAVÍTJA A LÁTÁST
Számos más nyomelem és ásványi anyag is megtalálható benne, többek között magnézium, cink és vas. Jelentős mennyiségű A-provitamin (karotinok) és B-vitaminok is találhatók benne. Az előbbi védi a nyálkahártyát, a sejteket, és a látásra is pozitívan hat. Az utóbbiak közül a tiamin (B1-vitamin) az idegrendszer működésében fontos, a riboflavin (B2-vitamin) pedig az anyagcserében és a sejtek energiaellátásában.
4. TISZTÍTJA A VESÉT
A spárga hatékony vízhajtó is, jól alkalmazható húgyúti fertőzések és felfázás esetén, valamint tisztítja a vesét és kiváló a vesekövek feloldásában is. Sőt, a véredet is tisztítja, ezáltal nem csak egészségesebb, de szebb bőrrel is fogsz rendelkezni.
5. PATTANÁSOK ELLEN
Ki gondolná, hogy még a szépséget is befolyásolja ez a zöld és fehér színben is kapható zöldség. Segíthet akár olyan bőrhibák kiküszöbölésében is, mint a pattanásosság vagy ekcémák, hiszen a nyersen fogyasztott spárga vagy spárgalé a vér lúgosítása révén jó hatással van ezekre a problémákra. Sőt, a riboflavinnak köszönhetően a körmöt és a hajat is erősíti.
6. PROBIOTIKUMOK HELYETT
Az igazi adu ász, hogy a drága, gyógyszertári probiotikumok is helyettesíthetők vele, mivel a bélflóra aktív védőjeként segíti a jótékony baktériumok kialakulását, szaporodását.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése