Avokádós-tojásos pirítós / Avocado toastie.

Avokádós-tojásos pirítós / Avocado toastie.

A nyers avokádóból semleges íze miatt édes és sós ételek egyaránt készíthetők, így például saláta, krém mártogatáshoz, leves, tejturmix, jégkrém, kis cukorral és lime-mal elkeverve édesség, illik húsokhoz, halakhoz, lehet szendvics vagy sushi alapja, de grillezhető is. Főzni viszont nem szabad, mert keserű lesz. A guacamole néven ismert avokádókrém az egész világon kedvelt eledel.

Az avokádó 10 legfontosabb gyógyhatása:

Hozzávalók (4 főre):
  1.   8 kisebb szelet kenyér
  2.   8 tojás
  3.   1 avokádó
  4.   8 cheddar sajtszelet
  5.   fél citrom leve
  6.   2 nagyobb paradicsom szeletelve
  7.   8 salátalevél apróra vágva
  8.   vaj
  9.   só, bors
  10.   olívaolaj

Elkészítés:

Az avokádó húsát összetörjük, hozzákeverjük a fél citrom levét, a borsot és a sót.

A 8 tojás mindkét oldalát kevés olívaolajon egyszerre megsütjük (fontos, hogy egyszerre, mert így nem folyik szét a tojás, éppen akkora lesz, amekkora ráfér egy kenyérszeletre).

Egy serpenyőben a kenyérszeletek mindkét oldalát alacsony hőfokon, vajon megpirítjuk. Míg forróak a pirítósok, ráteszünk egy-egy szelet sajtot, hogy szépen ráolvadjon.

Megkenjük avokádókrémmel a sajtos pirítóst, majd ráteszünk mindegyikre egy-egy tojást.


Salátával, paradicsommal tálaljuk.


Segít a fogyásban
JÓ ÉTVÁGYAT.



HA AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS HÍVE VAGY, EZ A ZÖLDSÉG NEM CSAK ÁSVÁNYI ANYAGOKKAL, DE RENGETEG VITAMINNAL IS FELTÖLTI A SZERVEZETED.

Szabályozza a vércukrot


Manapság igen nagy népszerűségnek örvend az avokádó, mivel fogyasztásának számos jótékony hatást tulajdonítanak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, csökkenti a koleszterinszintet, gyulladáscsökkentő hatással bír, kitűnő antioxidáns, védelmet nyújthat egyes daganatos megbetegedésekkel szemben. Bizonyos antidepresszánsok és citosztatikumok szedése mellett nem javasolt az avokádó fogyasztása, éppen ezért ha új gyógyszert kap, akkor a betegtájékoztatót figyelmesen el kell olvasni.

A véralvadásgátló gyógyszerek hatását kifejezetten csökkenti a 
magas K-vitamintartalom miatt az avokádó.

A latexallergiásoknál az avokádó fogyasztásakor keresztreakció léphet fel.
100 g tápanyagtartalma: 160 kcal, 2,0 g fehérje, 14,66 g zsír, 8,53 g szénhidrát, 6,7 g rost, 10 mg C-vitamin. Egy avokádó körülbelül 200 g.

Az avokádót sokan a világ egyik legjobb ételének tartják.


Az avokádó vásárlásánál a szín nem mérvadó. Akkor érett az avokádó, ha a héját megnyomva finom besüppedés érezhezhető, de azért még határozott az ellenállás. A kemény példány néhány nap alatt beérik papírzacskóba téve egy banán mellett. Az avokádó előkészítésekor a hosszában kettévágott gyümölcsöt egy csavaró mozdulattal könnyen szét lehet választani. A mag egy kiskanál segítségével eltávolítható. A gyümölcshúst ki lehet kanalazni, vagy hámozás után fel lehet szeletelni. Az érett példány héja könnyen lejön és a villa nem görbül el a pépesítés alatt. Több mint 25 alapvető tápanyagot tartalmaz, például A, B, C, E és K-vitamint, rezet, vasat, foszfort, magnéziumot, káliumot, rostokat, fehérjéket, egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat (pl. omega-3 zsírsavakat), folsavat és sok más hasznos vegyületet. 

Az avokádó 10 legfontosabb gyógyhatása:


1. Ápolja a bőrt

Az avokádó javíthat a bőr árnyalatán, mert az alapvető egyszeresen telítetlen zsírok segítenek a bőr felső rétegének megtartani a nedvességet. Az avokádóolaj kiváló természetes hidratáló, ráadásul olyan bőrproblémákra is megoldást nyújt, mint a szárazság, a pikkelysömör, a bőrgyulladás, az ekcéma, horzsolások, sebek, időskori foltok, hegek vagy napégés. Az avokádó omega-9 zsírsavai enyhítik a bőr pirosságát és irritáltságát, és segítik a sérült sejtek természetes gyógyulását. Az avocado rendszeres használata csökkenti az öregedés tüneteit az arcon, ráadásul növeli a kollagén termelést, amely az arc feszességéért és rugalmasságáért felelős.

2, Javítja az agyműködést

Táplálkozási szakemberek az avokádót tartják az egyik legjobb ételnek, amely javítja az agy egészségét a magas omega-3- és E-vitamintartalma miatt. Az omega-3 zsírsavak egészségesen tartják az agyat, mert növelik a véráramlást a prefrontális cortex területére: ez az agy elülső része, amely a kritikai gondolkodásért, döntéshozatalért és tervezésért felel. Az avokádóban lévő természetes E-vitamin meggátolja az Alzheimer-kór továbbfejlődését, sőt, a betegség korai stádiumában visszafordítja a tüneteket.

3, Javítja a szív egészségét

Több tanulmány kimutatta, hogy azok az emberek, akik rendszeresen esznek avokádót – amely tápanyagai javítják a szívműködést –, sokkal ritkábban kapnak szívbetegségeket, mint azok, akik nem. Az avokádóban lévő E-vitamin megelőzi a koleszterin oxidációját, a folsav csökkenti a veszélyes homociszteinszintet a vérben, a kálium szabályozza a vérnyomást és a fitoszterolok csökkentik a koleszterin felszívódását. Az egyszeresen telítetlen zsírsav tartalom szintén csökkenti a szívbetegségek és a stroke kockázatát, valamint javítja a vér általános lipidszintjét. 

4, Megelőzi a születési rendellenességeket

Az avokádó magas folsavtartalma védelmet nyújt a fejlődő magzat számára. Napi egy csészényi avokádó biztosítja az ajánlott folsavmennyiséget a terhes nőknek. A folsav segíti az agy és más szervek fejlődését a magzatban, valamint az olyan születési rendellenességek megelőzésében is fontos, mint például a nyitott gerinc.

5, Segít a fogyásban

Habár az avokádóban sok zsír és kalória van, mégis egy jó fogyókúrás ételnek tartják. A benne lévő egyszeresen telítetlen zsírok a „jó zsírok” közé tartoznak, amelyek csillapítják az éhséget és eltelítenek, így kevesebbet eszünk egész nap. Sok más zsír van, ami káros az egészségre és hosszabb idő alatt ég el. Az avokádóban sok L-karnitin is van: ez egy aminosav, amely a zsír lebontásához kell, hogy az ne rakódjon le a test olyan részein, ahol nincs rá szükség. Az avokádóban rengeteg oldható és oldhatatlan rost is található, amelyekre szüksége van a szervezetünknek a megfelelő emésztéshez. A rostban gazdag ételek fogyasztása hatékony fogyókúrás módszer.

6, Megelőzi az ízületi gyulladást 

Az avocado tele van olyan gyulladáscsökkentő 
vegyületekkel, többek között fitoszterolokkal és karotinoidokkal, amelyek csökkentik az ízületi gyulladáshoz vezető problémákat. A legtöbb karotinoid a gyümölcs sötétebb részeiben van, közel a héjhoz. Az avokádóolaj koncentráltabb formája kifejezetten jó az ízületi gyulladás kezelésére, ha rendszeresen használják. Sok receptben helyettesíthető az olívaolaj avokádóolajjal, például a pesztóban vagy a vinaigrette-ben, vagy felhasználható egyszerű mártogatós öntetekhez is.

7, Szabályozza a vércukrot


Az egyszeresen telítetlen zsírok megelőzik vagy visszafordítják az inzulin rezisztenciát, amely a 2-es típusú cukorbetegség egy fő okozója; az avokádóban lévő magas oldható rosttartalom pedig segít megelőzni a magas vércukrot. A cukorbetegeknek erősen ajánlott az avokádóban található olajsav fogyasztása, mert csökkenti a „rossz koleszterin”, az LDL szintjét, miközben emeli a „jó” HDL koleszterinszintet. A cukorbetegeknek különösen fontos, hogy szemmel tartsák a koleszterinszinteket, mert esetükben magasabb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.

8, Megvéd a rák ellen 

Az avokádó véd a szájban, bőrben vagy prosztatában kialakuló rák ellen. A gyümölcs rákellenes tulajdonságai a benne lévő gyulladáscsökkentő és antioxidáns tápanyagok egyedi kombinációjának köszönhetőek. Ezek a tulajdonságok javítják a gyulladásos és oxidatív szinteket az egészséges sejtekben, míg a rákos sejtekben emelik az oxidációt és programozott sejthalált (apoptózist) idéznek elő bennük. Az avokádóban található olajsav pedig hatékony a mellrák megelőzésében. 

9, Könnyíti az emésztést 

Az avokádóban lévő B-vitamin komplex segíti az emésztési folyamatokban használt emésztőenzimek kibocsátását. A gyümölcs javítja a test tápanyagfelszívó képességét, amely alapvető feltétele az emésztésnek. Az avokádó kémhatása lúgos, így egyensúlyba hozza a test pH-szintjét és segít a savas reflux és a fekélyek kezelésében.

10, Javítja a szem egészségét

Az avocado az egészséges látás megtartásában is segít. Sok lutein van benne: ez egy antioxidáns, amely megvédi a szemet az oxidatív stressztől, amely látásromlást, hályogokat és sárgafolt sorvadást okoz. Az avokádó E-vitamintartalma védi a szemeket a retinopátiától, amely a retina sérüléseiből eredő betegség. Az avokadból készített mártás, a guacamole ugyan olyan finom és egészséges, mint pl. az alioli, a pesto vagy az ajvar. Százféle receptje ismert. Íme, az egyik: két szép, érett avokadó és két szép paradicsom kimagozva apróra vágva, egy zöld citrom leve, fél fej apróra vágott fehér hagyma, két gerezd fokhagyma, egy csipet bors, egy csipet cukor, egy csipet só (ízlés szerint), egy kis chili szósz és az egészet jól össze kell turmixolni. Pirítóssal, teával kiváló.


Megvéd a rák ellen


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Részletesebb leírás a Reszegi név eredetről és a településekről....

Régi képek a korabeli falusi nép életéből a Horthy korszak Magyarországán!