Adalék a  hajdúk történetéhez és a Reszegi családnév keletkezéséhez.


Tisztelt Rokonok és Névrokonok!

Ígéretemhez híven az alábbiakban adott tájékoztatást a teljesség igénye nélkül a Reszegi  család név kialakulásának rövid történetéről. -Előrebocsátom és elnézést kérek mindazoktól akiknek ezzel az írásommal nem tudok új információval szolgálni –
A Reszegei, illetve a Reszegi család név előfordulása a kutatások alapján 1378 évben fordul elő először .
Magyarországon  1545 – 1564  tehát a XVII. – XVIII. Század fordulója körül kezdett általánossá válni a vezeték név/Család név/
Először az egyházi anyakönyvezést vezették be úgy mint:
-         születési anyakönyvek
-         házassági anyakönyvek
-         halotti anyakönyvek
Ezt a módszert 1894 évtől  az állami anyakönyvezés is átvette és alkalmazta illetve alkalmazza napjainkban is.
Az állam az anyakönyvek vezetését és tartalmát az 1894 évi XXXIII. törvénycikk szabályozta.
A fentiek alapján az tapasztalhatjuk, hogy elég nehéz az Ősök eredetének a kutatása Magyarországon.
Vannak viszont rendelkezésünkre álló kutatások, tudományos publikációk amelyek kimondottan a Magyar Családnevek és annak kialakulásával foglalkoznak. Ilyen többek között az ELTE Magyar Nyeltudományi és Finnugor Intézet Magyar Nyelvtudományi Társaság 2009 évben közzétett: Régi Magyar Családnevek Névvég mutató szótára a XIV. – XVII. Századig.
Ennek alapján de egyéb kutatásokra is figyelemmel bizonyítható, hogy a Reszegei illetve a Reszegi családnév mint történelmi név már 1378 évben is bizonyíthatóan létezett.
A név fellelhetőséget pedig a mai Románia illetve Erdély területére határozza meg. Ez a terület Szatmár Megye közelebbről pedig Börvey /románul Beverni községből származtatja.
„Nagykárolytól északra a Szatmári – síkságon a volt Ecsedi-láp szélén a Kraszna partján fekvő település, a magyar-román határ mellett.
„Az egykori Ecsedi-láp délnyugati szélén fekvő település és környéke ősidők óta lakott hely volt. Határában kő,-bronzkori és koraközépkori leleteket találtak.” „Börvely egykor a Gutkeled - nemzettség birtokaihoz tartozott. A településről a XIV. századból van első írott
írott adat nevét ekkor Berven – nek  írták. Ekkor már egyháza is volt a településnek. A XV. Században a Hunyadiak idején  Berwe –Berwey, Berwely –ként írták az oklevelek.”
„1372 –évben a Gutkeled nemzettségből származó Buttkay Péter volt a birtokosa.”
Ettől az időtől több tulajdonos is birtokolja míg”1465-ben a Buttkay András és a Reszegi Család kapnak benne részt” Ez élő bizonyítéka a Reszegi Család név történelmi létezésének és annak a helynek ahonnan a név származik.
A hajdúk és Hajdúnánás történetét bemutató könyvek is a Szatmár Megyei keletkezésre tesznek utalást, viszont a pontos helységnevet nem jelölik erre az utóbbi idők kutatásai tesznek pontos utalást, melyet az írásom elején jeleztem.
Bocskay István által 1605  évben Nánásra telepített hajdúk között is található utalás egy Reszegi Családra. Amennyiben a további összeírásokat és adózási nyilvántartásokat követjük a név újra és újra előtűnik. Van olyan nyilvántartás ahol az egy családból az évtizedek, év század multával  két, három sőt öt családot is találunk viszony az 1700 évek pestis járványai után újra  lecsökken a családok száma.
Érdekességként említhető még az is, hogy a Reszegiek a közéletben is szerepet vállalnak, tehát haladó gondolkodásúaknak mondhatók. Itt több példa is sorolható lenne de ezt most nem teszem csupán egyre utalok mint érdekesség, 1838 – 1840 ig Reszegi Albert volt a Hajdúnánás város  főhadnagya amely beosztás mai értelemben a polgármesteri beosztásnak felel meg.  Ezt viszont jelenleg nem tudom, hogy melyik  ma élő Reszegi Család mondhatja ősének ezt a Reszegi Albertet.
Befejezésül most készítem családom családfáját s gondolom néhány év múlva már erről is többet tudok mondani. Akit folyamatában érdekel ez a téma annak vagy azoknak szívesen adok majd tájékoztatást.  
  

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Részletesebb leírás a Reszegi név eredetről és a településekről....

Régi képek a korabeli falusi nép életéből a Horthy korszak Magyarországán!