NolTV - Horthy vagy a szabadság?

NolTV - Horthy vagy a szabadság?

Hülyíteni  népet  ez kell ma! Normális emberek, gondolkodó emberek fejében meg sem fordul olyan gondolat, hogy ilyen ember szobrot vagy netán teret kapjon egy demokratikus országban.
Aki mégis úgy gondolja, hogy ez feltétlen szükséges az vagy nem ismeri a nemzetközi és a magyatörténelmet, vagy pedig túlságosan meg szépítik számára a múlt dolgait.
1929-1933 években is Horthy kormányzott ebben az országban / több mint hárommillió ember hagyta el az országot, ma is már ennek 1/6 nál tartun/ de akik akkor éltek és nem voltak behódolva és megpróbálták egy kicsit tárgyilagosan ítélni a tevékenységét azok ma nem kezdeményeznek ilyen dolgokat! Shvoy Kálmán titkos naplójábais ir Horthy törtető magatartásáról, azt is leírja, hogy hogyan is lett anno Horthy ból Honvédelmi miniszter"Nagy vita volt, hogy ki legyen a honvédelmi miniszter. Szegedről Bernátsky Kornél tartott rá igényt, de volt még más önjelölt is egy Kovács nevezetű ezredes Aradról. A kérdés azután hamar és egyszerűen meg oldatott. Arad közelében volt a Purgly -  féle birtok. Horthy felesége  Purgly leány, így Horthyék ott tartózkodtak a kommunizmus alatt. Károlyi választása reá esett, hogy elejét vegye a sok tülekedésnek. Horthy Szegedre jött, s átvette a honvédelmi miniszterséget. Jelentkeztem Horthy Miklós honvédelmi miniszternél aki igen kedvesen fogadott, s többek között azt mondta:>> Kérlek, csináljátok meg a legjobb tudásotok szerint, mert én a szárazföldi dolgokhoz annyit értek, mint ez a szék, amelyen ülök<< Később a kormányzó bizonyára nem ismerte volna el e kijelentését, bár mint ellentengernagy valóban vajmi keveset értett a szárazföldi hadviseléshez"
Shvoy Kálmán átfogóan írja le Horthy kormányzóvá választását is, néhányponton új adatokkal egészíti ki az eddigi ismereteinket:" Részletezi azt az ismert körülményt, hogy a vidéki katonai körletprancsnokságok Horthy fővezérségtől táviratot kaptak, amely szerint Horthy kormányzóvá választása mellett agitációt kell folytatni. Újabb cáfolata ez Horthy emlékírataiban tett azon állításának, hogy csak a magyar parlamenti vezetők felkérése után gondolt a kormányzói tisztség elvállalására. Ezt követően részletesen leírja a választás körülményeit, a Parlament katonaság általi körülvételét, a "Ház megsértését",a "zárt ülést"-t, s hogy mindezek ellenére nem történt semmi."Miért"- kérdi. Mert "Horthy tudtával és engedelmével történt. Ismét a gyilkosok segítették Horthyt a kormányzói székbe" "A napló és az emlékírat lapjairól a Horthysta Magyarország vezető politikai és katonai garniturájának egész arcképcsarnoka tünik elő: Horthy Miklós,Bethlen István,Gömbös Gyula, Imrédy Béla, Darányi Kálmán, Teleki Pál, Bárdossy László, Kállay Miklós, Sztójay Döme, Szállasi Ferenc és más politikusok......"
Hozzávetőlegesen ennyit morzsákba a kor és a kortárs véleményéről. Úgy látszik idővel a történelem is megszépül, vagy szelektiv lesz az emberi gondolkozás.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Részletesebb leírás a Reszegi név eredetről és a településekről....

Régi képek a korabeli falusi nép életéből a Horthy korszak Magyarországán!